>GASTRIC

Standard

>

Assalamualaikum 

Gastric ni jangan pandang ringan tau. Sebab boleh jadi ianya mengganggu sistem di PERUT atau DUODENUM.

caption**
FUNCTION :

  1. Perut –  mencerna bahan makanan supaya mudah dihadam dan diasimilasikan dalam badan ; persekitaran berasid dengan julat pH antara 1-4 bergantung kepada makanan dan faktor2 lain.
  2. Duodenum – the breakdown of food in the small intestine, using enzymes ( boleh search kat google je utk lebih maklumat ) =)

kedudukan perut dan duodenum serta keadaan bila ULCER

 Gastritis akut ni jenis gastric yg paling KroNik . Lau berterusan akan lead to ” ULSER GASTRIC “

 Ramai org fikir (termasuk la saya sndiri) yg gastric ni puncanya lambat makan / tak makan lansung . Sebenarnya, bukan tu jer , 
PUNCA
  • Selalu makanan PEdas ( cili , kari , lada hitam , etc )
  • bahan kimia dlm mkanan/minuman . e.g ; alkohol , cuka , pengawet , bahan pewarna , air gas mcm cOke,pepsi 
  • prolonged use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (also known as NSAIDs) macam aspirin or ibuprofen
  • weight loss surgery
  • develops after major surgery, traumatic injury, burns, or severe infections.
  • Stress –> depression, HBP, etc 
SYMPTOMS
  1. pedih ulu hati
  2. Dada rasa tak selesa
  3. susah nk bernafas
  4. muntah
  5. loya
  6. perut memulas
  7. mengantuk
  8. sakit pale
  9. cirit birit

Tapi kenapa sakit perut ?
 
Bila perut kosong, akan ada satu cecair asid ( eg ; hydrochloric acid,HCL ) akan makan dinding perut kalau perut kosong .. sbb tu kita kne makan ikut time yg biase kte makan sbb time tu lah asid dlm perut akan dikeluarkan stiap masa utk mencerna makanan :)


RAWATAN ( treatment )

  • untuk gastric yg mild boleh makan antacid yg liquid atau tablet . Yang ada kat pasaran sekrang contohnya GAVISCON .
tablet

liquid 

banyak lagi ubat gastrik yg ada kat pasaran. bezanya cuma JENAMAπŸ™‚ saya guna ubat ni, alhamdulillah. OK lah. HEHE .. Antacid ni utk kurgkan kesakitan dgn cepat dan NEUTRALKAN tahap acidic dalam perut.

BUT !


“..If antacids are taken with certain other medications, the effects of either could be increased, decreased, or altered. It is especially important to check with your doctor before combining antacids with the following:Cellulose sodium phosphate (Calcibind)Isoniazid (Rifamate)Ketoconazole (Nizoral)Mecamylamine (Inversine)Methenamine (Mandelamine)Sodium polystyrene sulfonate resin (Kayexalate)Tetracycline antibiotics (Achromycin, Minocin)..”


-PESANAN dari GAVISCON-

kalau tahapnya da lebih dari mild, doctor mugkin akan prescribe 2 jenis antibiotic utk lindungi lapisan dinding perut.
**Sampai sini saja .. lau nk tawu apa2 mksud medication-terms tu .. google jerla kπŸ™‚ senang jer.
**jagalah perut anda k .
**perut ni memainkan peranan penting dalam sistem badan kita. So, makan lah makanan yg sihat, KURANGKAN makanan yg tidak baik
**moga allah melindungi kita semua dari sebarang penyakit** ^_^
Wallahualam.



sumber : 

  1. Jutawan,Edisi Jun 2010
  2. wikipedia
  3. medicineworld.org/stories/lead/2-2009/chemotherapy-after-surgery-in-gastric-cancer

About Noor Alwani Zolkifli ( NAz )

Lioness .. HAHA . don't worry ! I won't bite you . I'm nice ;) hehe . . The one and only child. based on my own STATISTICS : β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 85% malas β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 100% mulot bising β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ100% manje β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 50% nakal β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 100% comel β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 90% jujur β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 100% setia TQ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s