Batang Burok

Standard

Assalamualaikum

Batang burok ? yer .. mmg burokk wahai sahabat2 ku πŸ˜› Hehehe

TAPI !!!

RASA dia memangg la sodappp .. ya allah ,.. tak cye ? ce try !

Nmpk tak ? mcm cantek kan .. mmg la . . dalam gmbr.. ce buat, mesti burok πŸ˜›

hehe .. gurau jer .. tp , tu kyataan nyer kot ^_^

hah .. yg ni kurg sikit RUPANYA .. sbb kacang die kurg .. tp rasa die SEDAP ! πŸ™‚

JOM SELONGKAR DAPURRΒ 

xD

Bahan-Bahan

  • 600 gram tepung gandum
  • 300 gram tepung beras
  • 1 biji santan kelapa
  • 600 gram kacang hijau
  • 400 gram gula (kisar = blender samapai hancus itu kacang ok)
  • 3 biji telur
  • Minyak untuk menggoreng
Cara – Cara
  • Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
  • sangai Β (menurut kamus dewan bahsa edisi ke-4 :Β berjemur, berpanas)Β kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
  • Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
  • Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm . gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. Potong kecil dan goreng.
  • Setelah garing & rangupΒ , angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.

nampak tak lubang kat tgh2 tuh? haa.. kat citu la kcg hijau di isi πŸ™‚

Advertisements

About Noor Alwani Zolkifli ( NAz )

Lioness .. HAHA . don't worry ! I won't bite you . I'm nice ;) hehe . . The one and only child. based on my own STATISTICS : β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 85% malas β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 100% mulot bising β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ100% manje β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 50% nakal β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 100% comel β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 90% jujur β–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆβ–ˆ 100% setia TQ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s